LAPORTA I L’ACCIÓ DE RESPONSABILITAT.

Roda de Premsa de Joan Laporta 12-6-2013

Joan Laporta és un demagog que vol confondre a l’opinió publica al demanar que es retiri l’acció de responsabilitat social (ámbit  civil) que va aprovar l’Assemblea de Compromissaris en el 2010 donat que no se l’ha trobat autor de cap pressumpte delicte sent president del FC Barcelona.(àmbit penal)

És cert que la Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat la seva investigació al no trobar “suficients” indicis de delicte en la gestió de Joan Laporta i ha tornat l’expedient a la Fiscalia Ordinària que podria reobrir les diligències si aparegués alguna nova documentació o informació.

En aquest sentit, és molt oportunista aprofitar aquest arxivament de les responsabilitats Penals per eludir la responsabilitat social derivada de la dolenta gestió econòmica i l’aprovació de l’acció de responsabilitat per part dels socis del FC Barcelona que correspon a l’àmbit civil.

Per posar un exemple clar amb la compra dels Terrenys de Viladecans. La Fiscalia no ha trobat “suficients” indicis de delicte com la malversació de fons o l’apropiació indeguda però això no treu que va ser una operació ruïnosa per les arques del club. Joan Laporta va comprar aquells terrenys per 18M d’euros formalitzant la compra a corre cuita dies abans de la moció de censura del 2008  i sense passar per l’aprovació de la Junta directiva. No sembla el més preceptiu.

En l’obligatòria legalment reformulació dels comptes feta pels auditors del Club (Deloitte), que no per la directiva de Sandro Rosell com erròniament asseguren Sala i Martín i Laporta, van veure’s en l’obligació d’aplicar una menysvaloració d’ 11Milions d’Euros desprès de demanar una Tassació oficial a 3 Agències diferents que van dictaminar que aquells terrenys tenien un valor de 6M d’euros en el moment de la compra. En aquella operació queda també acreditat que es va pagar una comissió del 3M d’euros a un intermediari (17% del preu de la compra-venda) quan en aquesta mena d’operacions immobiliàries s’acostuma a pagar un 2 o 3%. La Fiscalia no hi troba delicte però això no treu que va pagar-se un sobrepreu resultant ser una operació ruïnosa pel club, es miri per on es miri.

Que la Fiscalia Superior de Catalunya no trobi “suficients “ indicis de delicte no treu que la gestió econòmica de Joan Laporta amb Sala i Martín, com a vicepresident econòmic, va ser nefasta pel club ja que segons els jutges i auditors la seva gestió va donar pèrdues.

Tampoc diu la veritat Joan Laporta quan assegura que la resolució del Fiscal General de Catalunya ha demostrat que la informació que va donar KPMG a l’assemblea de Compromissaris del 2010 va ser FALSA perquè en la seva exposició mai es va dir que aquells fets constituïssin cap delicte penal sinó que es van explicar una sèrie de partides, d’operacions, que van perjudicar greument els interessos econòmics del club com la pròpia compra els terrenys de Viladecans, els 3 Milions d’euros gastats en espionatge, o els 36 Milions llençats a les escombraries amb els fitxatges i sous dels brasilers Keirrison i Henrique que no van jugar mai ni un sol minut oficial amb la samarreta del Barça i que van ser els motius del perquè del tancament de l’exercici amb pèrdues. Fet insòlit en la història del club que per bé que ha fitxat jugadors que no han donat un bon rendiment esportiu tots ells els havia demanat l’entrenador i han jugat partits oficials amb el primer equip, condicions que no s’han donat en aquests brasilers que no tenien nivell.

També està acreditat en la Due diligence que va fer KPMG que Joan Laporta va gastar-se diners del Club per operacions personals com els càrrecs de Luz de Gas o del restaurant Botafumeiro el dia de Nadal.

És una immoralitat i una gestió irresponsable encara que la Fiscalia no ho consideri un il·lícit penal.

Com immoral és que s’hagin utilitzat els diners dels socis per sufragar els honoraris dels advocats i les costes processals pel cas dels avals quan el soci Vicens Plà no havia demandat al Club sinó als seus dirigents individualment que, segons ha sentenciat el Tribunal Suprem, van cometre una il·legalitat al no prestar l’aval que és una garantia en benefici dels interessos dels socis i del propi Club.

També ha de quedar clar que l’aprovació de l’acció de responsabilitat no es va fonamentar mai en cap acusació de presumpte delicte penal sinó en la reformulació correcte per part dels Auditors d’uns comptes que al donar pèrdues, la Ley del Deporte obligava a la junta de Rosell a sotmetre a votació una acció de responsabilitat civil contra la gestió de Joan Laporta si no volia convertir-se ell mateix en corrresponsable per omissió.

Recordo aquí el que diu literalment la Ley del Deporte 10/1990 de 15 de octubre en la seva Disposició Addicional setena. Apartat 4:

 

“Los miembros de las Juntas Directivas de estos Clubes responderán mancomunadamente de los resultados económicos negativos que se generen durante el período de su gestión. Tales resultados serán ajustados teniendo en cuenta las salvedades de las auditorías.”

 

Com es veu, la llei no diu que hagi d’haver una conducta penal per a que els directius siguin responsables dels resultats econòmics generats per la seva gestió.

De manera, que no hi ha cap motiu per retirar l’acció de responsabilitat que espera torn en els Tribunals per les pèrdues de 47 Milions d’euros.

Que no hagi “suficients” indicis de delicte no vol dir que no hagi hagut una dolenta gestió econòmica de la que se’n pugui derivar una responsabilitat civil dels dirigent que la van causar. Els socis del Barça van aprovar que siguin els Jutges de la justícia ordinària els que ho dictaminin.

Respectem, doncs, la seva voluntat.

*Ley del deporte 10/1990 de 15 de cotubreDisposición adicional séptima. Apartado 4. Los miembros de las Juntas Directivas de estos Clubes responderán mancomunadamente de los resultados económicos negativos que se generen durante el período de su gestión. Tales resultados serán ajustados teniendo en cuenta las salvedades de las auditorías. El ejercicio económico comenzará el 1 de julio de cada año y terminará el 30 de junio siguiente. Antes de comenzar cada ejercicio, la Junta Directiva deberá depositar, a favor del Club y ante la Liga Profesional, aval bancario que garantice su responsabilidad y que alcance el quince por ciento del presupuesto de gasto

Pin It

One thought on “LAPORTA I L’ACCIÓ DE RESPONSABILITAT.

  1. Les regles del joc estan molt clares per tothom, tots els dirigents son iguals davant la llei del esport com molt be apuntes i expliques, per molts titòls que guanyis si no fas be els “números” vol dir que t’has queda’t a mitges com a gestor del club i que en aquest cas has mort d’èxit, gastant amb frivolitat els diners i patrimoni que no son teus ( pel que sembla), si existeixen responsabilitats al igual que en qualsevol empresa s’han d’exigir, cara els accionistes, es a dir en aquests cas els socis, propietaris legítims del club.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>